روزنامه آتلانتیك در گزارشی به بررسی رقابت دیرینه قطر و عربستان برای اعمال نفوذ هر چه بیشتر در منطقه پرداخت و نوشت كه با وجود این كه تحولات دو سال گذشته در مصر و به قدرت رسیدن اخوان المسلمین در این كشور به افزایش نفوذ قطر انجامید، سقوط محمد مرسی باعث شد عربستان بتواند مجددا قدرت و نفوذش را در این كشور افزایش دهد.
روزنامه آتلانتیك در این گزارش نوشت: سرنگونی محمد مرسی در مصر یک مانع بزرگ برای قطر بود، چون این كشور ثروتمند خلیج فارس میلیاردها دالر به دولت اخوان المسلمین مرسی كمك کرد، ولی در نهایت ارتش مصر یک شبه باعث سقوط آن شد. رقبای قطر در عربستان نیز در عرض چند روز حمایت خود را از مبارزه نظامی علیه "تروریسم و افراط گرایی" اعلام كردند و به کمکهای 5 میلیارد دالری در سال متعهد شدند.
روزنامه آتلانتیك در ادامه با اشاره به حمایت دیرینه ریاض از حسنی مبارك، رییس جمهور پیشین مصر نوشت: عربستان از قدیم کارگزار قدرت در خلیج فارس بود و از مدتها پیش انتظار این لحظه را میكشید. به دنبال سقوط مبارك قطر كه از مدتها پیش با عربستان خصومت داشت به حمایت از اخوان پرداخت تا محبوبیت مرسی را افزایش دهد و اجازه دهد او نیاز به اصلاحات اقتصادی را که میتوانست اقدامات ریاضتی ناخوشایندی به همراه داشته باشد، نادیده بگیرد. هنگامی که نفوذ جنبش اخوان درسراسر منطقه افزایش یافت به نظر میرسید عربستان مسابقه را باخته است. ولی صبر و بردباری عربستان نتیجه بخش بود و اكنون عربستان نفوذ منطقهایاش را مجددا به دست آورده است و قطر بلند پرواز كه بیش از حد به خود فشار آورده بود، قدرتش را از دست داده است.
این روزنامه در ادامه به سابقه همكاریهای تجاری عربستان و مصر در گذشته و تلاششان برای مقابله با نفوذ اخوان المسلمین كه جایگاه مبارك، اتحاد قاهره با واشنگتن و معاهده صلح با اسراییل را تهدید میكرد پرداخت و نوشت: به همین دلیل وقتی اعتراضات علیه رژیم مبارک در سال 2011 اوج گرفت، عربستان یکی از معدود کشورهایی بود که از او حمایت كرد. ولی عربستان نتوانست كار زیادی برای نجات متحدش انجام دهد و با وحشت واشنگتن را تماشا كرد كه او را تنها گذاشت و بدتر اینكه اخوان المسلمین جای خالی مبارک را پر کرد.
این روزنامه در ادامه به نقش قطر در حمایت از اخوان المسلمین و كمكهای مالی چند میلیارد دالریاش به این كشور پرداخت و نوشت: با سقوط مرسی، قطر با مشكلات دردناکی روبرو شده است. این كشور اكنون مجبور است برای حفظ آبرو و داشتن حداقل نفوذ در مصر چندین محموله گاز طبیعی رایگان را به این كشور بفرستد. در این میان مقامات مصری میگویند قرارداد خرید گاز اضافی از قطر را به دلیل موضع سیاسی دوحه به حالت تعلیق در آورده اند.
این روزنامه در ادامه نوشت: اكنون كه جایگاه قطر در مصر تضعیف شده است عربستان نفوذش را دوباره به دست آورده است. ولی مسابقه به اینجا ختم نمی شود. نفوذ عربستان اكنون در بین اپوزیسیون نظامی و سیاسی سوریه نیز از قطر بیشتر شده است. عربستان دخالت در رهبری شورش علیه دولت بشار اشد، رییس جمهور سوریه را افزایش داده است و به گفته منابع اپوزیسیون سوری، قطر در حوزه نظامی كمی عقب نشینی كرده است و فضا برای اعمال نفوذ بیشتری را در اختیار عربستان گذاشته است. قطر همچنان در حمایت از اپوزیسیون سوریه نقش مهمی دارد و دوحه صراحتا اعلام كرده است كه اعمال نفوذ روی اتفاقاتی كه در سوریه میافتد برایش در اولویت قرار دارد. این كشور مصر را نیز رها نكرده است و برای مثال شبكه تلویزیونی الجزیره همچنان به انتقاد از قدرتهای نظامی كه باعث سقوط اخوان المسلیمن شدند ادامه میدهد، ولی با توجه به افزایش قدرت مجدد عربستان آشكار است كه قطر در دو سال گذشته بیش از حد به خود فشار آورده است.
روزنامه آتلانتیك در پایان این گزارش نوشت: دوحه تصور می كرد میتواند با خرج كردن سریع پولهایش از رقیب کندتر و محافظهکارترش جلو بزند، ولی عربستان تنها به طور منسجم كاری را كرد كه همیشه می كند: بیسر و صدا نفوذ خرید تا نظم گذشته همچنان برقرار بماند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/597